Apr 3, 2009

AKITMA


"Yemekteyiz" programinda dikkatimi cekmisti krep ile akitma ayni sey diye munakasa etmislerdi.Aslinda ayni degil ;krep sut ve yumurta ile hazirlaniriyor
Akitma yada cizlak su;,un ve maya ile hazirlaniyor.Ben bunu bilmeyen yok saniyordum.
Mayaladigimiz hamurdan bir tabak ayirmistim .Bu hamuru buzdolabina kaldirdim ve ertesi gun akitma hazirladim.
Yengem koyde cok guzel akitmalar yapardi bende onun yontemi ile yaptim.
Hamur ekmek hamuru kivamindaydi ,icerisine bir bardak ayran ile karistirip boza kivamina getirdim.
Mikser ile daha kolay oldu.
Tavayi iyice isitip az yag surdum ve bir kepce hamur dokup tavanin tabanina yayilmasini sagladim
Alt- ust iki tarafini da kizarttim.
Biz tatli krizindeydik o yuzden icine recel doldurup bir guzel yedik.
Kiymali ic hazirlayip icine sararsaniz da lahmacun gibi oluyor yada peynir cesitleri ile yenilebilir
Uzun lafin kisasi bu akitmalar cok fenaaa , cok hain ! :)
Afiyet olsun

24 comments:

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Canim,
öncelikle verdigin degerli bilgilerle bizleride aydinlattigin icin cok tesekkür ederim, ben mesela bunlari bilmiyordum, cok faydali oldu.

Senin akitmalarin herzamanki gibi ne kadar tadina bakamasakta nefis görünüyor, ellerine saglik diyorum.

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum.

Esra'nın Mutfağı said...

Evet iyiki hatırlatmışsın bunu, çoğu kişi kreple akıtmayı aynı şey sanıyor. Çok güzel olmuş ,iyi mayalandığı belli puf puf olmuş:)

Unknown said...

Canımmmmmmm ellerine sağlık nasılda
severim bu sabah işe kahvaltı yapmadan geldim çayımın yanına aldım kocaman sevgiler...

akasyakokusu said...

Ablacım günaydın..
Bazen bende sinir oluyorum öyle tantanaya yarışmada..
O yarışmaya katılan birinin az-çok görmesi bilmesi lazım..Türkiye'nin neresinde ne nedir tadı nedir az bilmesi lazım..Hiçmi kitap karıştırmamış tvde izlememiş..Hadi kreple-akıtmayı bıraktım Adana'lı erkek yarışmacı tarhanayı yemedim dedi bu ne dedi yaaa:(((adana-osmaniye-maraş-bolu-antalya yani her yörenin tarhanası vardır kimi yarmadan-yoğurttan kimide bizim gibi toz olanından yapar..
ayyyy bak sen akıtma-krep dedin ben nerelere geldim.
eline emeğine sağlık ablacım..ben akıtmamı yiyip gideyim:))))

Bulbulunyeri said...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Çok severim.
Bu arada bloguna da bahar gelmiş. Çok güzel görünüyor.
Sevgiyle kal.

Anonymous said...

canım bütün en güzel lezzetle böle haindir masu mmasum görünür kanımıza girerler:) ellerine sağlık canımm mmmhh olsa da yesek..

Bir Dut Masalı - nUnU said...

Aman Filizciğim sen onlara aldırma..
her milletten, her kafadan bir ses işte söylenenler.
senin dediğin doğru elbette.
HARİKA OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK.
SVGLR.

Gönülünce Lezzetler said...

Haklısın ablacığım arasındaki farkı nasıl bilmediklerine bende şaşırıyorum...Ama akıtma tam akıtma olmuş bayıldım ellerine meklerine sağlık...Kızın torunun İlyas ve sana afiyetler olsun...Yelizin sitesinden de takip ediyorum ve inanın güzel günler geçirmenize çok seviniyorum...Her anınızın tadını çıkarın...
Sevgiler...

sevil said...

filizcim canım hımm nefis olmuş ellerine saglık sevgiler

kizhatce said...

canımmmm çokk haklısın çok hain bu akıtmalar:)ama çok ta zarifler sevmemek elde değil:)eline sağlık filiz ciğim afiyet olsun,sevgiler,güzel bir hafta sonu diliyorum....

Ferkay said...

Filiz im ellerine sağlık benim eşimde çok sever akıtmayı bunu görmesin dayanamaz.
Sevgiler...

EZGİLİ TARİFLER said...

süper olmuş ellerine sağlık ben mayalı hiç denemedim yani akıtmayı.

ahsapboyaci said...

canım ellerine sağlıık arkadaşım

balböcükleri said...

cnm filiz ablacığım seni zevkle takip ediyorum mutfak tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum.yemeklerin çok güzel.yarısını not aldım kaçırmamak için ilk yaptığın yiyeceklerden başladım.dün pilakini yaptım.çok güzel oldu.ellerine sağlık:)

belgin kıral said...

Akıtmaya da krepe de bayılırım ve yarın pazar:))) oleyy..ellerine sağlık iyi ki hatırlattın..sevgiler

Tijen said...

Ellerine sağlık Filiz'ciğim, ben de pek severim bu güzelleri. Aslında bu aralar aklımda ıspanak ve lorlu fırında krep yapmak var ama şimdi kim uğraşacak onunla diyorum...

Baharat tadında said...

Krep, akıtma ya da cızlatma adı hiç beni bağlamıyor beni bağlayan resimdeki bu enfes şey :) Ellerine sağlık canım çok güzel akıtmışsın :) Aradaki reçel de harika görünüyor. Bu arada bende akıtma ve krep arasındaki farkı bilmiyordum biri fransızca diğeri türkçe adı sanıyordum :)) Öptüm sevgiler

Hayatın Ta Kendisi Lokantası said...

hem akıtmayı hemde krepi çok severim valla :)
ellerine sağlık canm

lezzet sefasi said...

Cok guzel olmus,bizde farkli bir sekilde yapariz akitmayi.Tuzluusda tatlisida nefis oluyor Ellerinize saglik

HUYSUZBALIK said...

Bayılırım ben de akıtmaya. Edirne'li komşumuz tavanın dibini yumurta sarısı ile yağlardı. Bayılırım özellikle de reçellisine. Ellerine sağlık. Sevgiler...

PASTURKEY said...

Segili Filizin Mutfağı kalp kalbe karşıymış.sen hakiki akıtmayı yapmışsın ellerine sağlık.ahhh tahmin edebiliyorum ne lezzetli olmuşturçHerşey şehre inince bozuluyor ve kolaya kaçılıyor.sevgiler.

atesböcegi said...

Bu bloglar sayesinde cok seyler ögreniyorum. Sag ol canim verdigin bilgiler icin. inan bende ikisinin ayni oldugunu saniyordum.
Ama her iki seklinede bayilirim. Pazar kahvaltilarinda ne iyi gider. Bende daha ev halki uyanmadan ugrayayim dedim. Kahvaltiya akitmami yapsam? Ellerin dert görmesin canim. Hamur kizartmalarinda enfes olmus. Sevgiler canim iyi pazarlar...

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ said...

Filizcigim cok nefis gorunuyor, ellerine saglik canim.

sevgiler.

Sibel GÖZ said...

ellerine sağlık nefis görünüyor....