Jun 22, 2011

ENGINAR DOLMASI


>


>


>
Enginar dolmasini star tv de izmirli selma hanim hazirladi gorunusune bayildim tadini bilmiyordum
Daha once hic denemedigim ve cesaret edemedigim bir tarif  bugun gumusluk pazarindan aldim enginarlarimi  tarifi takip ederek hazirladim  ve aynen  anlatildigi gibi kopyalamak  istiyorum
Sonuc muhtesem gercekten bayildim  selma hanima tesekkurler belki bir gun sayfami okur
Malzemeler:6 adet enginar
12 tatlı kaşığı pirinç
1 bağ taze soğan
Yarım demet dereotu
1 kase dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı toz şeker
Limon suyu
Yenibahar
Karabiber
Kaya tuzu
Zeytinyağı
Yapılışı:
Büyük boy kabın yarısı kadar su konulur. Enginarların kararmaması için 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ve yarım bardak kadar limon suyu eklenir. Enginarların tepesi kesildikten sonra ortadan ikiye bölünür. Limonlu tuzlu suya bandırılan enginarlara yeniden limon sürülerek kabuk kısımlarından ayrılarak temizlenir. Enginarın taze olması demek, içindeki tüylerin beyaz olması demektir. Tüylü kısımlarından ayrılan enginarlar limonlu suya her aşamada batırılır. 1 bağ taze soğan bol suda temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Yarım demet dereotu temizlenerek ince ince doğranır. 12 tatlı kaşığı pirinç bol sudan geçirilir. Bir kaseye doğranmış soğan ve dere otuna ilave olarak yıkanmış pirinçler, 1 çay kaşığı kadar yenibahar, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kadar karabiber, 1 tatlı kaşığı toz şeker eklenir. Dolmalık fıstıklar orta ocak ateşinde 1 çay bardağı kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan fıstıklar diğer malzemelerle karıştırılır. Kararmaması için limonlu suda bekletilen enginarlar süzgeç de bekletilip suyu süzülür. Yeniden limonlanarak boş kısımlarına hazırlanan iç harçtan konularak teflon tencereye yerleştirilir. 1 adet limonun yarısı yemeğin ortasına oturtulur. Diğer yarım limon da üzerine sıkılır. Pirinçlerin dağılmaması için kenardan kaynar su konularak kısık ocak ateşte ortalama 25-45 dakika arasında pişmektedir. Pirinçlerin daha rahat pişebilmesi için yemeğin suyundan azar azar alarak enginarların üzerine dökülür

20 comments:

Unknown said...

Ne hoş gözüküyor,çiçek gibi :)
Ellerine sağlık Filizciğim..
Afiyet,şifa olsun inşAllah..

Bulbulunyeri said...

Canım,
ellerine sağlık. Muhteşem bir görüntü olmuş. Bayıldım.
Sevgiyle kal.

marifet ellerimizde said...

AYY NEFIS GORUNUYOR HEM SAGLIKLI HEM LEZZETLI.GÜMÜŞLÜK DEMİŞŞSİN ..BODRUMDAMI OTURUYORSUN???????

nesrin said...

Ellerinize saglik. Ben de cok denemek istiyorum ama tazecik bir engiar bulamadim maalesef.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ said...

ne güzel bir görüntü. bende hiç denemedim canım ya sevmezlerse bizimkiler diye düşünüyorum:)
bana cesaret verdin
ellerine sağlık canım sevgiler:)

ebrulitatlar said...

Çok güzel görünüyor Filiz ablacım. Bende daha hiç denemedim. Ellerine sağlık.

Anonymous said...

Biz İzmirliler bayılırız enginar dolmasına. Her bahar mutlaka ben de yaparım enginar dolmasını.(tabii İzmir'den enginar getirebildiğim zaman)Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

susamcorekotuFeriha said...

çok güzeel emeğine değmiş:))) afiyet şifa olsun

zeymurancafe said...

canım benım ellerıne sağlık sevgılerımı gonderıyorum

yemekbiraşk said...

nefis bir lezzet... eline sağlık canım
sevgilerimle...

İnci Yemek said...

Filizcim bu programı bende izlemiştim sen tamamdır diyorsan bende deneyeceğim o zaman:))
ellerine sağlık canım.öpüyorum seni..

kemalpaşatatlisi said...

Filiz cim merhaba,

Enginar dolması farklı bir sunumla harika olmuş. Sadece pişmesi konusunda tereddüt yaşadım, düdüklüde pişirsek acaba daha mı kolay olur??
Ellerine sağlık canım, sevgilerimle...

www.blogmame.com said...

Merhabalar;

Daha önce yapmış olduğum blogcular yarışmasından sonra birçok blogcu arkadaşımızın sayfasına birazda olsa ziyaretçi getirmek beni sevindiren ve mutlu eden bir durum. Şu anda ise uğraşmakta olduğum REKLAMLAŞALIM kampanyamda sizide aramızda görmek isterim. Ne kadar çok reklam okadar çok ziyaretçi diyorum. Şimdiden katıldınız farzederekten linki veriyorum. Teşekkürler =)

Linkimiz: http://www.blogmame.com/2011/07/reklamlasalm.html

sevimin sayfasi said...

harika bir görüntü, harika bir sunum...
ellerine saglik canim

sibelyalcincom said...

Ellerinize sağlık bende hiç böylesini denememiştim görüntü çok güzel:)
Sevgiler

Elif'in defterinden said...

Enginar hep temkinli yaklaştığım lezzetlerden, ama yaptığınız dolma hakikaten ilgi çekici gözüküyor. Ellerinize sağlık

Deniz said...

Merhaba,ben de sizi kendi bloğuma beklerim!:)
www.LensMarket.Com

GÜLSÜM said...

ÇOK SEVERİM AMA EŞİM YEMİYOR MALESEF.... ELLERİNE SAĞLIK...

Bir Dut Masalı - nUnU said...

ben bu güzelliğe bayyılırımm filizciğimm....

merhaba canımm... :)

lezzettabağı said...

Enginarı çok severim hatta bu sene menemen pazarından özel getirttim.ama böyle hiç denemedim o kadar güzel görünüyorki sanki bir çiçek demeti gib. Bu vesile ile bayramınızı candan kutluyorum sevgiler bırakıyorum. güzel bloğuna..